Blog

Raceverslag Red Bull Ring Oostenrijk 12 t/m 14 mei 2017

Race1

Slechts een kleine maand geleden was de eerste krachtmeting van dit seizoen. Toen op het voor ons zeer bekende circuit van Zandvoort, waar wij al sinds dag één van ons bestaan als BS-Racing Team hebben geracet. Hoe anders wordt het nu? Nu wij voor het eerst gaan afreizen naar de Red Bull Ring in Oostenrijk. Nog niet eerder vertrok het team om zoveel kilometers van het thuishonk in Rijssen in actie te komen. Een mooie uitdaging die wij allemaal uiteraard erg spannend vinden, maar vooral natuurlijk ook erg leuk!

Egbert en Johan vertrekken op woensdag met de trailer en al het toebehoren naar Spielberg (Oostenrijk). Een rit van ruim 1050 kilometer, met de verwachting zo’n anderhalve dag onderweg te zijn. De rest van het team reist op donderdagochtend half 7 gezamenlijk in een personenbusje ook richting het thuiscircuit van Max Verstappen. Ondertussen is de avond gevallen en besluiten ook Egbert en Johan het voor gezien te houden, zij hebben dan nog 350 kilometer te gaan. 

Donderdag is het voor iedereen weer vroeg dag. Het wekkertje gaat rond een uur of half 6, maar hoewel de haan nog maar pas heeft gekraaid, is er in Rijssen en omstreken volop leven in de brouwerij. Op naar Oostenrijk! Ook de heren met de vrachtwagen hebben hun weg inmiddels vervolgt en verwachten in de loop van de middag aan te komen in het zonnige Spielberg. Een mooi vooruitzicht is dat voor de rest van de jongens waar de reis ook goed van verloopt, zodat ze ’s avonds gezamenlijk de laatste puntjes op de i kunnen zetten voor de trainingen van vrijdag. Peter en Marcel verkennen het circuit nog even op de quad. Uiteraard gaat iedereen vroeg naar bed, want de dag was lang en het raceweekend gaat nu pas echt beginnen!

 

Kwali

 

Tijdens de eerste trainingssessie is het weer heerlijk, het is ongeveer een graad of twintig en het zonnetje schijnt. Dat komt goed uit, want zowel Marcel als Peter hebben elk een kwartier om de baan te leren kennen en erachter te komen hoe de auto reageert. Beide zijn erg enthousiast na de eerste minuten want de tijden zien er goed uit. Wel geeft Marcel aan dat het door de hoogteverschillen erg zwaar is voor de auto en dat de overbrengingsverhouding nog korter afgesteld moet worden. Maar vooral ook dat het prachtig is om op zo’n circuit in de bergen te mogen rijden. 

Helaas blijft het mooie weer niet lang en kleurt de lucht tussen de bergen langzaamaan bijna zwart. Tijdens de tweede training komt de regen met bakken uit de lucht en hebben de coureurs veel last van aquaplanning op de baan. Daardoor wordt het testen bijna onmogelijk, dus wordt er niet te veel risico genomen en de auto te sparen voor de kwalificatie.

Zaterdagochtend is het alweer vroeg tijd voor de kwalificatie. In het begin verloopt het nog niet precies zoals iedereen wil, maar naar mate de tijd wegtikt, worden de rondetijden steeds beter. Uiteindelijk weet het team voor de eerste race een vijfde startpositie te bemachtigen en mogen ze tijdens race twee als 4de van start gaan. Het verschil met de nummer 1 bedraagt slecht 0,6 seconden, dus er valt nog voldoende winst te behalen gedurende de race.

 

Startrace2

 

De eerste race is  op de zaterdagmiddag. Peter zal deze race gaan starten, waarna Marcel het na de gebruikelijke wissel van hem overneemt. Net als bij de Paasraces is er een zeer groot startveld, wat vooral bij de start kan zorgen voor grote drukte.

Peter komt bij de start goed weg, maar door de vele auto’s die bij elkaar komen in de eerste bochten, beland hij op het vuil en moet hij vele posities inleveren. Uiteraard weten we dat een race niet gereden is in de eerste ronde en hoewel we de race moeten vervolgen vanaf de dertiende plek, besluiten we van dit ongeluksgetal voor één keer ons geluksgetal te maken.

Schreurs weet een steeds betere racepace te vinden en vecht zich langzaam maar zeker terug naar voren. Zo halverwege zijn race bevindt hij zich alweer in de top 10 en zijn inhaalslag is nog niet voorbij. Hij weet zich uiteindelijk tot de 7de positie naar voren te werken, als het tijd is om het stuur over te geven aan Marcel.

Van de Maat heeft het geluk dat ze geen prestatieseconden hebben gekregen naar aanleiding van de tweede race op het circuit van Zandvoort. Hierdoor komt hij dichterbij de voorliggende auto’s terug op de baan en weet hij dat een podiumplaats zeker nog niet uit het oog verloren hoeft te worden. Net als Peter weet ook Marcel steeds meer snelheid op te bouwen, waardoor hij uiteindelijk in de laatste rondes constant de snelste tijd weet neer te zetten. Dit resulteert uiteindelijk in een derde plaats voor het BS-Racing Team. Een grote overwinning voor het team, want hoewel ze misschien qua startpositie “maar” één plekje zijn opgeschoven, werden dat er tijdens de race natuurlijk eigenlijk 10.

 

Race1podium

 

Het vertrouwen voor race twee is er groot. De monteurs hebben samen een geweldige prestatie neergezet, want de auto ligt perfect op het wegdek. Daarnaast vallen de prestatieseconden mee en biedt de 4de startpositie natuurlijk nog voldoende mogelijkheden om verder naar voren te rijden. Leuk voor de thuisblijvers is dat er inmiddels een live-timing valt te volgen, waarop men ook vanuit Nederland kan zien hoe de race verloopt voor team.

Zondag zit Peter wederom als eerste in de auto om zich, in elk geval, in de top 3 te vestigen. Meteen bij de start lijkt het erop dat hem dat zonder al te veel moeite gaat lukken als hij de derde plaats al overneemt van zijn concullega. Direct gaat hij op jacht naar plaats 2 en vindt hij daarin ook de aansluiting bij de nummer 1 van de Supersportklasse.

Helaas mag zijn jacht niet heel lang duren, elders op het circuit raakt een auto in de problemen, waardoor de race achter de safety car moet worden voortgezet. Dit zorgt ervoor dat alle auto’s weer dicht op elkaar komen te rijden, wat er wederom voor kan zorgen dat het eigenlijk net te krap gaat worden op de baan. Na enkele rondes is het tijd om de race weer op normale wijze te vervolgen.

 

Quali

Helaas gaat het nog geen 100 meter na binnenkomst van de safety car volledig mis voor het BS-Racing Team. Één van de Porsches uit een andere divisie maakt een fout wanneer het veld “los” en trapt daarbij volledig op de rem. Doordat alle auto’s zo dicht op elkaar rijden is er voor Peter geen uitwijkmogelijkheid en raakt hij met de linker voorzijde volledig de achterkant van zijn voorganger. De schade is jammer genoeg te groot om de race te hervatten, wat betekend dat de race vroegtijdig moet worden gestaakt. Zeer spijtig omdat een heel mooi podium in het verschiet lag.

Hoewel de pech in dit geval groot is en er door de monteurs weer met man en macht moet worden gewerkt om te auto op tijd klaar te stomen voor de Spa Euro Races, is het gevoel aan dit weekend qua prestaties zeer goed. Het team kan maximaal meestrijden voor een hoge klassering en is een prachtige ervaring rijker.  Iedereen heeft dan ook de hoop dat het team hier volgend jaar weer terug mag keren. Maar nu? Nu is het eerst tijd om weer keihard aan de slag te gaan en te gaan strijden voor twee podiumplaatsen tijdens het volgende raceweekend op Spa Francorchamps (B).

 

Race2

Raceverslag Paasraces 14 t/m 16 april 2017

2

Raceverslag Paasraces 14 t/m 16 april 2017

Na maanden van voorbereiding was het dan eindelijk zo ver, de eerste races voor het seizoen van 2017. Hoewel we nog maar kort geleden getest hebben op het circuit van Zolder, is dit natuurlijk de eerste echte krachtmeting. Dan is het toch maar heel hard duimen dat de afstelling naar wens is en de auto goed op de baan ligt. Maar gedurende de wintermaanden en ook na de testdag hebbend de monteurs met man en macht hieraan gewerkt. Dus zijn we vol goede moed naar het circuit in Zandvoort vetrokken.

Het team vertrekt op woensdag richting Noord-Holland om gebruik te maken van een extra testdag op de donderdag. Dit omdat de auto gedurende de eerste testdag in Zolder halverwege met een technisch probleem kwam te kampen. Daarnaast is er tijd om de hospitality op te zetten en alvast het één en ander voor te bereiden op de gasten die het weekend gaan komen.

Gelukkig lopen de testen nu precies zoals gehoopt, dat mag ook wel, want er is hard genoeg voor gewerkt! Hij klinkt zoals hij zou moeten klinken. Als een echte racewagen! Het zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen en het vertrouwen in de auto alleen maar toenemen en dat is natuurlijk niet alleen positief voor de races dit weekend, maar ook voor de rest van het seizoen! De zoektocht is nog gaande naar de wegligging, rembalans, schokdemperafstelling en functioneren van het nieuwe bandenmerk Hankook. Donderdagavond zijn de wieldrukken nog volledig veranderd en vrijdagochtend de uitlijning van de achteras. Met als resultaat een snaarstrak sturende auto. Groot verschil met donderdag, en groot respect voor de monteurs.
4
In tegenstelling tot de eerdere jaren dat de Paasraces op het circuit van Zandvoort werden gehouden, is er nu geen rustdag op de zondag. Dat betekent dat er geen tijd is om even te genieten aan het strand, maar vooral dat er minder tijd tussen de races is om te auto nog te optimaliseren. Niet dat voor spanning zorgt, want iedereen weet precies wat er te doen staat. De doelstelling voor het seizoen is duidelijk, we willen de top drie in!

Het weer is nog niet geweldig, maar het is gelukkig nog wel steeds droog, op vrijdag is er veel zon, maar op zaterdagochtend tijdens de kwalificatie zijn er ook wat wolken aan de lucht. Door het team is besloten dat Peter de quali zal starten. Nu is het toch wel spannend! Zou het resultaat net zo goed zijn als tijdens de laatste testen van vrijdag? Of wordt het misschien nog wel een stapje beter?

Omdat Peter elke ronde een betere pace weet te vinden, wordt besloten niet te wisselen. Zo zien de toeschouwers boven de pits al snel dat de startpositie per ronde beter wordt. Waar deze na een rondje of 5 nog op 4 staat, staat deze aan het eind van de 20 minuten durende kwalificatie op plaats 2! Wat een heerlijk gevoel zo voor de races aan. Bovenal geldt deze positie niet alleen voor de eerste, maar ook voor de tweede race als startpositie voor het BS-Racing Team.
5
De eerste race is  op de zaterdagmiddag. Peter zal dan wederom starten, waarna Marcel het na de gebruikelijke wissel van hem overneemt. Dit weekend, en ook de rest van het seizoen, beloofd het een groot startveld te zijn. Hierbij kan worden gedacht aan tussen de 40 en 50 auto’s verdeeld over 4 klasses. De BMW hoort thuis in de Supersport 1 klasse.

Peter komt bij de start goed weg, al lijkt het erop dat hij 1 plaats in moet leveren. Uiteraard is dit nog maar het begin van de race, dus nog helemaal niks om ons druk over te maken. Zeker niet als we zien dat hij verder ook goed meekomt met de overige auto’s. Dan gebeurd er op de baan helaas een ongeluk, waardoor een safety car de baan opkomt. Iedereen moet in de ankers en inhalen is niet toegestaan.

Helaas moet Peter toch een aantal auto’s voorbij laten gaan. Dit omdat de auto niet op het gaspedaal reageert en gereset moet worden. Gelukkig lukt dit voordat de auto helemaal is stilgevallen. Nadeel is wel dat hij nu teruggevallen is naar plaats zeven. Voordeel van de safety car is echter dat de groep auto’s dicht op elkaar rijdt.

Vrij snel nadat de safety car de baan heeft verlaten is het tijd voor de rijderswissel. Marcel is er helemaal klaar voor en alles wijst erop dat hij gebrand is om toch een podiumplek binnen te slepen. Peter baalt enigszins van zijn race, maar geeft de hoop nog niet op. De overwinning behaal je uiteraard toch samen! Marcel vecht voor wat hij waard is en ziet alweer snel zijn voorgangers naderen. Het lijkt wel alsof hij over de baan vliegt en de één na de ander voorbij gaat. Met als eindresultaat alsnog een prachtige derde plaats! Tijd voor een klein feestje.

 

8

Zondag is er eerst tijd voor een gridwalk, wat betekent dat de business club members en hun gasten op de baan kunnen kijken tussen de auto’s. Als iedereen uiteindelijk de baan weer heeft verlaten is het dit keer Marcel die de race opent. Door de tijdstraf van gisteren moet het team 5 seconden langer stilstaan in de pitstraat bij de wissel, maar dat betekent niet dat we niet voor een nieuwe podiumplek gaan strijden!

Marcel komt op zich prima weg bij de start al lijkt het erop dat hij terugvalt naar de derde plaats. Na een paar bochten pakt hij deze plaatsen terug maar gaat het echter mis. Één van de concurrenten tikt hem aan insturen van de Scheivlakbocht. Hierdoor wordt Marcel van de baan gedwongen, maar hij krijgt de auto weer terug op het asvalt. De schade lijkt mee te vallen, hij kan in elk geval zijn weg vervolgen, maar valt wel meteen terug naar plaats 22. Hij pakt deze ronde drie plaatsen terug. Dan komt de safety car de baan op door een zware crash, 5 ronden lang. Na deze safetycar situatie ligt Marcel 3 ronden later weer op een 14de positie. Daarop komt hij dan ook de pits in om te wisselen.

Na een uitstekend verlopen wissel keert Schreurs als 12de terug de baan op. Maar alsof de pech nog niet groot genoeg is, begint het ook nog eens te regenen en te hagelen! Dat terwijl Peter juist gigantisch bezig was om zich terug te vechten richting de top 10! Hij wil graag naar binnen om de banden te wisselen, maar omdat de baan zo glad is door het water, is dat niet mogelijk. Hij besluit daarop “gewoon” door te rijden op slicks. Absoluut geen ideale situatie! Maar hij weet zich dapper te gedragen met veel aquaplaning en finisht de race zelfs nog als 9de!
7
Daarna is het tijd om terug te gaan naar de hospitality, om daar nog even na de praten en te genieten van een hapje en een drankje. Meteen wordt de schade aan de auto bekeken en weten de monteurs wat hun te toen staat voor de volgende races over een kleine maand in Oostenrijk. Maar dat het BS-Racing Team daar weer gaat strijden voor een hele hoop punten, dat moge duidelijk zijn! Dit was pas het begin en van dit team gaan jullie de rest van het seizoen nog heel veel horen!

Raceverslag Spa Euro Races 9 t/m 11 juni 2017

1

Nog geen maand geleden maakten we ons debuut op de Red Bull Ring, een debuut waar we graag aan terug denken. De eerste race hebben wij de derde positie gehaald na van P13 af te komen. De tweede race eindigde minder mooi door de crash na de safetycar door een gevaarlijke actie van een voorligger. Onze oranje bolide kwam met de nodige schade terug naar Nederland, waar de monteurs meteen volle bak aan de slag moesten om ervoor te zorgen dat er überhaupt deelgenomen kon worden aan de Spa Euro Races die het tweede weekend van juni voor de deur stonden.

Het is wel eens eerder spannend geweest of er deelgenomen kon worden aan de races, maar zo close als het nu was, is het nog nooit geweest. Alle onderdelen, op één na, waren op voorraad aanwezig. Dat ene onderdeel, was wel van groot belang. Heel Europa werdt afgezocht maar niemand kon het echter op tijd leveren. Gelukkig waren daar onze redders in nood, helden in barre tijden, namelijk de heren van Drenth Gearboxes. Zij konden het onderdeel zelf namaken en hebben zelfs op tweede Pinksterdag gewerkt om onze deelname veilig te stellen. Zonder hen was het niet gelukt en hadden we wellicht niet naar Spa Francorchamps kunnen afreizen. Dus beide deze, nogmaals, duizendmaal dank voor jullie meer dan geweldige inzet!

Dinsdag wordt dan ook het laatste onderdeel hier opgehaald, gemonteerd en woensdag moest de racewagen op de laser uitlijnbank Rekos Almelo voor de afstelling van het onderstel. Donderdag vertrekt het team in delen naar het Belgische Wallonië.  De weersverwachting voor het weekend lijkt dan al prima, alleen de vrijdag dat ziet er niet heel veelbelovend uit. Nou is er niks zo veranderlijk al het weer, dus we hopen gewoon goede hoop dat de zon ons constant zal vergezellen. Donderdagmiddag staat de zon hoog aan de hemel en kan de hospitality met een lekker temperatuurtje worden opgezet. Een goede voorbereiding is het halve werk, laat de gasten maar komen!

 

2

 

Vrijdag belooft een enorm drukke dag te worden. Niet alleen staan er twee trainingen op het programma, ook de kwalificatie wordt aan het einde van die dag gereden. Dat betekent dat er niet teveel mis mag gaan en de auto meteen in optima forma moet zijn. Nu zal het aan het harde werk van de monteurs niet liggen, maar de weersomstandigheden en de drukte op de baan spelen hierin natuurlijk wel een grote rol. 

Tijdens de eerste training komt het helaas letterlijk met bakken uit de hemel vallen. Het is geen moment droog en dus moet er behouden en rustig worden gereden, het is van uiterst belang om de auto heel te houden voor de rest van het dagprogramma en natuurlijk ook de rest van het weekend. Dan maar een tandje minder hard en hopen op beter weer voor de middag.

Gelukkig begint de lucht dan langzaamaan op te klaren en breekt er zelf een voorzichtig zonnetje door. Dit zorgt ervoor dat er nu wel vol gas gereden kan worden en dat beloofd eigenlijk niets dan goeds. De auto reageert goed en de motor loopt fantastisch. Het geeft een hoop vertrouwen voor de kwalificatie die nog gereden gaat worden later vanmiddag.

Op het moment van de kwalificatie is het enorm druk op de baan. Alle klassen van de Supercar Challenge komen in actie dit weekend en waar het normaal verdeeld wordt over twee aparte races, rijdt nu iedereen tegelijk. Dat houdt in dat er ongeveer een auto of 50 zich tegelijk aan het kwalificeren zijn. Ondanks de drukte weet het team voor beide races een gunstige, derde startpositie te bemachtigen. Genoeg kansen om dit tijdens de race vast te houden dan wel te verbeteren.

 

1

Nu is het eerst tijd om een beetje tot rust te komen en de auto helemaal weer langs te lopen voor de race die voor morgenmiddag op het programma staat. Deze dag is druk en lang genoeg geweest, dus  is het ook niet meer dan verdiend en logisch dat de vrijdag nog even wordt na gelopen en  er wordt gekeken hoe morgen een podiumplek in de pocket kan worden gesleept.

Zaterdagmiddag is het Peter die als eerste plaatsneemt in de auto en gaat kijken hoever hij naar voren kan rijden voordat Marcel het stuur van hem zal overnemen. Om van elk nadeel toch ook het voordeel in te zien, door het feit dat we tijdens de tweede race op zondag op de Red Bull Ring het podium niet hebben gehaald, zorgt dat er nu voor dat we geen strafseconden hebben tijdens de pitstop. 

Schreurs komt goed weg en weet zich binnen twee rondes al een plekje naar voren te rijden, daar komt hij in een lichte touché met een coureur uit dezelfde klasse, waardoor er enige schade is aan de rechterzijde van de auto. Gelukkig valt dit allemaal mee en kan de race zonder enige problemen vervolgt worden. Peter doet er dan ook alles aan om weer de aansluiting te vinden en zich weer terug te vechten naar die 2e, wellicht zelfs eerste plaats.

 

3

 

Dat lijkt ook helemaal goed te komen, tot het boven aan de Eau Rouge chicane niet goed gaat. Wederom komt de BMW in aanraking met een andere auto. Peter was volop bezig met een inhaalactie om de 2de plaats weer over te nemen, op dat moment week onze concullega af van zijn lijn, wat één keer mag. Schreurs zag toen het gat aan de rechterkant en liet de auto daar staan, echter stuurde de andere auto op dat moment ook die kant in. Dit zorgde ervoor dat wij de auto langs de kant moesten stilzetten omdat de koelers vol gras waren geraakt. Dat resulteerde in hoge motortemperaturen en om verdere schade te voorkomen, werd dan ook besloten om deze race niet uit te rijden. Uiteraard erg jammer, maar zo is er in elk geval kans om ons morgen te revancheren.

Zondag is het Marcel die als eerste plaats neemt achter het stuur. Hij wil graag op zijn minst de derde plaats in handen houden en probeert zich dan ook optimaal voor te bereiden. Ondertussen staan de monteurs al in de pitstraat om zich daar klaar te maken voor het komende uur. Eerst is het tijd voor een opwarmronde en daarna volgt een rollende start. 

Van de Maat komt niet verkeerd weg, maar moet na de tweede ronde wel één plekje inleveren. Gelukkig duurt de race dan nog bijna 60 minuten, dus is er zeker nog niks verloren. Marcel begint na een paar ronden de perfecte racepace te vinden en heeft dan ook het gevoel dat hij weer kan gaan meedoen om de podiumplaatsen.

 

4

 

Helaas mag zijn jacht niet heel lang duren, door, wat lijkt, een probleem met de remmen. Na Eau Rouge blokkeren de remmen bij 230 km/h en er was zeer veel vibratie in de auto. Van de Maat besluit een vroegtijdige pitstop te maken om de auto na te laten kijken. Daar blijkt dat de bandenspanning en remmen goed in orde zijn. Het race ABS systeem blijkt in storing en wordt daarom gereset. De race wordt vervolgd, maar wel met een ronde achterstand. Achteraf blijkt dat het systeem bij insturen van Eau Rouge in error mode is geschoten.

Ongeveer een minuut of 5 later gaat de pitwindow open en is het tijd om de reguliere pitstop te maken en Peter het stuur te laten overnemen. Helaas ligt de auto dan nog niet lekker op de baan en wordt er met man en macht gevochten om de race uit te rijden en de auto te sparen. Ondanks de problemen vecht Schreurs voor wat hij waard is. Je ziet dat hij inloopt op zijn voorgangers en de achterstand wat kleiner maakt. Stiekem wordt er dan nog gehoopt op een safety car zodat hij de aansluiting weer kan vinden, maar dat mag niet baten. In de laatste rondes komt er nog wel een full course yellow, maar de strijd is dan al wel gestreden. Uiteindelijk weet Peter de auto heelhuids binnen te brengen op de achtste plaats. Jammer genoeg niet de posities waar vooraf op was gehoopt, maar er gaan wel weer wat punten mee naar Rijssen en de snelheid zit er goed in!

Dan is het tijd om terug te keren naar de hospitality, waar meteen wordt besproken wat het probleem kan zijn geweest en hoe dit op te lossen. Dit wordt ook door de coureurs aan de Businessclub gepresenteerd. Vervolgens genieten de businessclubleden van de catering en de stralende zon en is de sfeer, zoals altijd, weer goed. Men bespreekt het weekend na, maar blikt ook alvast vooruit. Over een maandje staat namelijk de Zolder Superprix op het programma en iedereen is ervan overtuigd, net als vorig jaar, doe wij weer voor de eerste plaatsen mee!

 

5